• EnglishEnglish
93
Роден Алън Силитоу (1928-2010)
04 март 1928 г. – 25 април 2010 г.

Алън Силитоу е известен най-вече с ранните си творби – “Събота вечер, неделя сутрин” и “Самотният бегач на дълги разстояния”. Както повечето му книги, те се съсредоточават върху ограничените възможности за избор на хората от работническата класа и трудностите, пред които се изправят.

Силитоу е роден в индустриалния Нотингам, Централна Англия. Баща му е неквалифициран работник и семейството е бедно. На 14 г. Силитоу напуска училище, за да работи във фабрика. След няколко години става стругар в малка фирма. На 18 г. влиза в Кралските военновъздушни сили, щастлив да избяга от еднообразната работа и да пътува. Изпращат го в Малайзия, където се обучава за радист. Откриват му туберкулоза и той прекарва 1 г. в армейска болница.

Тъкмо тогава Силитоу започва да се образова сам. Чете в превод античната класика – гръцка и римска – и пише, подражавайки на стила на авторите, които го впечатляват най-силно. Периодът на самообразование продължава 10 г. и завършва през 1957 г. с романа “Събота вечер, неделя сутрин”, но Силитоу му намира издател една година по-късно. Действието се развива в Нотингам и разказва достоверно за живота на работник във фабрика. Романът постига светкавичен успех. След излизането на сборника с разкази “Самотният бегач на дълги разстояния” на 31 г. Силитоу се отдава изцяло на писателското поприще. Едноименният разказ, смятан за един от върховете на творчеството му, проследява размишленията на млад спортист в училище за малолетни престъпници.

Източник: Кой кой е в световната литература, София : Златорог, 2004