• EnglishEnglish
74
Роден Анджей Сапковски
21 юни 1948 г.

Анджей Сапковски е роден през далечната 1948г. в Лодз, Полша. Завършил е икономика в Лодзкия университет и дълги години е работил като икономист в различни търговски предприятия. Започва литературната си кариера като преводач на научна фантастика. Първия си разказ – „Вещерът“, написва набързо, за да се включи в състезание на полското списание за научна фантастика и фентъзи „Фантастика“ (Fantastyka). В едно от интервютата си той казва, че като бизнесмен е знаел добре как да се продаде и наистина, творбата му печели трето място. Разказът е публикуван в списанието през 1986 г. и се е харесва едновременно на публиката и критиците. Сапковски написва три сборника с разкази и пет романа във вселената на Вещера, които, заедно с другите му произведения, го правят много популярен в Полша през 90-те.

Главният герой в произведенията му – вещерът Гералт, живее в жесток свят, повлиян от славянската митология. Там, наред с хората, съществуват и много други разумни същества. Голяма част от тях са зли, нямащи нищо против да тормозят, наказват и проклинат човечеството, заедно и поотделно, като от време на време дори награждават някой за „правилните“ му постъпки. Трениран от ранно детство за ловец на чудовища, Гералт успява да живее в този свят, спазвайки собствения си морален кодекс. Освен това успява да бъде едновременно благороден и циничен, което не е лека задача.

Книгите на Сапковски са преведени на над 20 езика, включително български, руски, немски и китайски. За тях той печели множество награди, включително наградата „Дейвид Гемел“ за фентъзи, както и европейската награда „Гранд мастър“. Върху серията за Вещера са заснети телевизионен сериал и няколко късометражни филма. В момента се подготвя нов сериал от Netflix. Полската компания CD Project Red разработва серия от три игри по вселената на Вещера и с Гералт като главен герой.