• EnglishEnglish
89
Роден Андрей Вознесенски (1933 – 2010)
12 май 1933 г.

Андрей Вознесенски е сред най-ярките таланти от поетическото поколение, творило след смъртта на Сталин през 1953 г.

Вознесенски е роден в Москва на 12 май 1933 г. Младежките му години минават под знака на Втората световна война, донесла на руснаците низброими мъки и страдания. Преживяното през войната намира израз в редица негови стихотворения. Знаменитата му поема „Гойя” е въздействаща картина на ужасите на войната. Завършва Московския архитектурен институт, но още като студент изпраща свои стихове на Борис Пастернак, който го подкрепя и окуражава. Наред с Евгений Евтушенко и Бела Ахмадулина той придобива голяма популярност и провежда четения на свои стихове пред многобройна публика в концертни зали и стадиони.

Вознесенски скоро печели широка известност и оглавява недоволството против цензурата върху литературата в Съветска Русия, с което настройва властите срещу себе си. Обвинен е в „неправилно отношение към комунистическите идеи“.

През 60-те и 70-те  години на миналия век пътува из САЩ и постига международна известност. Пътуването го вдъхновява да напише стиховете, обединени в цикъла „Триъгълната круша“, който разбунтува духовете в Русия.

Умира на 1 юни 2010 г.

Стихосбирки: „Мозайка“, „Парабола“, „Ахилесово сърце“.

Поеми: 

 „Майстори” – основата на поемата е преразказ на легендата за майсторите, построили храма Василий Блажени и за ослепяването на майсторите от цар Иван Грозни.

 „Оза”– основните теми на поемата: защитата на личността от бездушната роботизация, любовта и борбата за нея във века на великите катаклизми.

„Авось“ - рок опера – построена е върху живота на руския държавник Николай Петрович Резанов.

 „Вечно месо”– фантастична история за мамутче, намерено в леден блок.

„Андрей Полисадов“ – историята на прадядото на Вознесенски, архимандрит, с грузински произход.