• EnglishEnglish
128
Роден Андрес Сеговия (1893-1987)
21 февруари 1893 г.

Андрѐс Сего̀вия е изтъкнат испански китарист – виртуоз. Считан е за една от най-влиятелните личности в областта на класическата китара през 20. век с огромно влияние върху развитието ѝ като концертен инструмент.  

Роден е на 21 февруари 1893 г. в  Линарес, Испания. Започва да свири на шестгодишна възраст. Дебютът  му пред публика е през 1909 г. в Гранада, когато е шестнадесетгодишен. Първият му концерт в САЩ през 1928 г. е организиран от виенския цигулар Фриц Крайслер.

След Втората световна война Сеговия се връща в Испания и започва да записва по-често и да изнася многобройни концерти в Европа и САЩ в продължение на следващите 30 години. Той е от първите, които подкрепят използването на новите за времето си струни от найлон. Това нововъведение позволява много по-голяма стабилност в цялостния звук и интонация на китарата и е последният липсващ детайл в стандартизацията на инструмента. Андрес Сеговия продължава да концертира епизодично и през последните години на живота си, живеейки в Коста дел Сол през 70-те и 80-те години на миналия век.

На 24 юни 1981 г. Сеговия е удостоен от крал Хуан Карлос I с наследствената титла Маркиз на Салобреня като признание за приноса му към музиката и изкуството. 

Сеговия  извлича звуците, използвайки едновременно върховете на пръстите и ноктите си, което позволява по-богат тембров обхват от другите техники.

През май 1995 г. в родния му град Линарес е основан музей Фондация Андрес Сеговия.

Сеговия е носител на многобройни награди и отличия: Доктор хонорис кауза от десет университета, награда Сонинг, Ернст фон Сименс Музикпрайс и награда Грами за албума си Segovia Golden Jubilee (Сеговия – златен юбилей), както и Грами за цялостно творчество - 1986 г.

Умира в Мадрид от сърдечен удар на 2 юни 1987 г., на 94-годишна възраст. Погребан е в родния си град Линарес.