• EnglishEnglish
162
Роден Анри Бергсон (1859 – 1941)
18 октомври 1859 г. – 04 януари 1941 г.

Роден е на 18 октомври 1859 г. в Париж.След завършването на образованието си е бил преподавател по математика, лектор, преподава 16 години философия в различни училища, а през 1900 г. е професор в прочутия „Колеж дьо Франс“. От 1914 г. е член на Френската академия на науките.
Бергсон е удостоен с Нобелова награда за литература през 1927 година, умира през 1941 г. в Париж на 82-годишна възраст.
В своята концепция за същността на философията Бергсон подлага на критика традицията на рационализма и нейната тотална ориентация към интелекта. Според него интелектът е зависим от практическите действия, подчинени на ползата, интелектът избира от познанието само това, което е необходимо за конкретните прагматични интереси, интелектът служи само на нашето приспособяване към условията на живот.
Според Бергсон истинската философия е невъзможна като теоретичен синтез на частното научно познание или на предишните философски системи. Задачата на философията се състои в преодоляване на естествената склонност на интелекта към „екстериоризиране“ и обръщане на съзнанието към самото него и това се постига с метода на ирационалната „интуиция“.