• EnglishEnglish
207
Роден Антоан Жозеф Адолф Сакс (1814 – 1894)
06 ноември 1814 г. – 04 февруари 1894 г.

   Адолф Сакс е най-голямото дете от единадесет в семейството на Шарл-Жозеф Сакс, майстор на музикални инструменти, в гр. Динан, Белгия. Адолф е и най-талантливият - започва да прави инструменти от ранна възраст, като по-късно изучава флейта и кларинет в Кралското училище по пеене в Брюксел. След като напуска училище, той започва да експериментира с нови видове инструменти. Първото му важно изобретение е подобрение на бас кларинета, което патентова през 1834 г.
   През 1836 година Адолф Сакс се премества да живее във Фрнация. Променя името си на Антоан Жозеф Сакс и отваря своя фирма за производство на духови музикални инструменти. През 1841 г. се премества за постоянно в Париж където започва да работи върху нова серия инструменти, които демонстрира през 1844 г. Те получават името саксхорни и се използват широко и днес.
   Той разработва и инструмента, с който е най-известен - саксофона, патентован на 23 юни 1846 г. С времето саксофонът придобива известност и през 1867 г. Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория. Той продължава да прави нови инструменти до края на живота си.
Първи Хектор Берлиоз пише музикална пиеса, в която е включен и саксофон. Именно той предлага и налага днешното му название.