• EnglishEnglish
343
Роден Антонио Вивалди (1678-1741)
04 март 1678 г. – 28 юли 1741 г.

Роден във Венеция, той е смятан за един от най-значимите барокови композитори с голямо влияние в цяла Европа, още докато е жив.

Още десетгодишен той често замества баща си в оркестъра на катедралата, когато той е извън Венеция. Решението да служи на Църквата Вивалди приема на петнадесетгодишна възраст, когато се записва да учи в Духовна семинария. Това решение вероятно било повлияно от дългогодишната служба на баща му в „Св. Марк”. Едновременно с духовното му обучение той интензивно се занимава със свирене на цигулка и музикална композиция. Десет години по-късно, когато е 25-годишен, Вивалди е ръкоположен за свещеник. По това време той е не само дипломиран теолог, но и цигулар-виртуоз. Заради червения цвят на косата, композиторът получил прякора „рижият свещеник”, с който бил известен през целия си живот.

Известен е най-вече с множеството си инструментални концерти, за цигулка и за различни други инструменти, както и със своите църковни хорови произведения и повече от четиридесет опери. Най-известна сред тях е поредицата концерти за цигулка, известна като „Четирите годишни времена“. 

Много от композициите на Вивалди са писани за женския музикален ансамбъл на „Оспедале дела Пиета“, дом за изоставени деца, където той работи от 1703 до 1715 и отново от 1723 до 1740 година. Вивалди има известен успех и със скъпи постановки на свои опери във Венеция, Мантуа и Виена.

За бароковите композитори (какъвто е и Вивалди) целта на музиката е била духовното възвисяване на хората. Отново според Волоколамския митрополит Иларион „със своята музика Вивалди напомня, че животът е прекрасен в различните си проявления. Животът на човека завършва със смърт – твърди митрополит Иларион – но след смъртта следва възкресението, така както след зимата неизменно идва пролетта.” Музиката на композитора свещеник е чудесно доказателство за това.