• EnglishEnglish
126
Роден Бертолт Брехт
10 февруари 1898 г. – 14 август 1956 г.

Ойген Бертолд Фридрих Брехт е роден в Аугсбург през 1898г. На 19 години започва да  следва естествени науки, медицина и литература в Мюнхен, а в края на Първата световна война е мобилизиран като санитар в аугсбургски лазарет.

Едва двайстегодишен, той написва първата си пиеса „Баал“, която е в контраст с бушуващата по това време Първа Световна Война. Пиесата е тържество на сексуалността и живота, и му носи голям успех, като утвърждава иметои репутацията му на автор. На 24 е удостоен с престижна немска литературна награда за пиесата си „Барабани в нощта“. Следва „Опера за три гроша“, чиято основа е английската пиеса на Джон Гей от XVIII век – „Просешка опера“. ПО същото време, Брехт започва да развива теорията си за епическият театър.

След установяването на националсоциалистическа диктатура в Германия Брехт емигрира в Дания, а в родината му неговите творби са публично изгаряни и му е отнето немското гражданство. В Дания, изпълнен с „вяра в нежната сила на разума“, Брехт създава драмата „Животът на Галилей“ (1938) и написва прочутите си „Свендборгски стихотворения“ (1939). През 1941 г. се преселва в Съединените щати с напразната надежда да намери поприще като сценарист в Холивуд. През 1947 г. е подложен на разпити от Комисията за антиамериканска дейност и набеден като комунист, едва успява да избегне затвора. В 1948 г. Брехт се завръща в Източна Германия и заедно с жена си създава световноизвестния театър „Берлинер ансамбъл“, където поставя преди всичко свои творби. Поетическото си творчество Брехт започва с дръзки антибуржоазни сатири и улични балади в експресионистичен маниер, но под влиянието на Вийон, Рембо и Киплинг скоро задълбочава художественото си светоотношение и постепенно намира своя неповторим поетически глас. След Втората световна война стремежът му е да създаде поезия, която „да съответства на новите обществени отношения“, каквито смята, че открива в ГДР.

В последните години от живота си Брехт сам съставя известния сборник „Сто стихотворения“ (1951), в който включва най-добрите си работи от всички творчески периоди. Публикува и последната си стихосбирка „Буковски елегии“ (1953).

През 1954 г. получава Сталинска награда за мир от съветското правителство.

В чест на поета родният му град Аугсбург учредява през 1995 г. литературната награда „Бертолт Брехт“.

Умира в Берлин и е погребан до своя учител по диалектика – философа Хегел.