• EnglishEnglish
111
Роден Вивиян Фукс (1908-1999)
11 февруари 1908 г. – 11 ноември 1999 г.

Английският полярен изследовател Вивиян Фукс е ръководител на първата трансантарктическа експедиция.

Той е роден през 1908 година в градчето Фрешуотър на остров Уайт (един от Британските острови). Завършва в Кеймбридж, където учи за геолог. Първата му експедиция е до Гренландия през 1929 г., заедно с наставника му Джеймс Уорди. След като се дипломира през 1930 г., той пътува , за да изучава африканските езера, а след това се присъединява към антрополога Луис Лийки в похода му до Olduvai в Танзания. 

През 1933г. Фукс се жени за братовчедка си Джойс Конъл. Самата тя пътешественик, Джойс придружава Вивиян на неговата експедиция до езерото Рудолф (сега Туркана) през 1934. Откритията от тази експедиция, в която двама от участниците загиват, донася на Фукс неговата докторска степен от Кеймбридж през 1937 г. 

Фукс взема участие във Втората световна война с чин майор. Служи в западна Африка и Германия и получава няколко медала за храброст. 

В продължение на три години Фукс работи в Антарктида като геолог и участва в изграждането и оборудването на научно-изследователски полярни станции. Лошите климатични условия го задържат цяла година на Земя Греъм, на Антарктическия полуостров.

Трансантарктическата експедиция на Фукс тръгва на 24 ноември 1957 г. от база “Шекълтън”, край брега на Море Уедъл. Експедицията разполага с шест снегомобила – гъсенични влекача, т.нар. снежни котки, които теглели навързаните шейни с припаси и екипировка. Въпреки съвременното техническо оборудване, прекосяването на Антарктида се оказва много рисковано. Снежните “мостове” над дълбоките ледени пукнатини не винаги успяват да издържат тежестта на влекачите. Често се налага машините да бъдат ремонтират при температура 51С под нулата. Експедицията стига Южния полюс на 19 януари 1958 г. Там се среща с групата на сър Едмънд Хилъри – покорителя на Еверест. Като използва базите, изградени от Хилъри, на 2 март 1958 г. експедицията достига база “Скот” на Земя Виктория. Така Вивиян Фукс пръв осъществява проекта на Уилям Брюс от 1913 г. за пресичане на Антарктида, който Ърнест Шекълтън се опитвал, но не успял да реализира през 1914-1917.

Още за Вивиян Фукс и изследването на Антарктида:

Полард, Майкъл. 100 най-велики изследователи. - София : Фют, 2001. - 111 с.