• EnglishEnglish
75
Роден Виктор Чучков (1946)
25 февруари 1946 г.

Роден е на 25 февруари 1946 г. в Горна Оряховица. От малък изучава пиано, на 20 години печели правото на стипендия в Римската музикална академия „Санта Чечилия“. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Професор е по камерна музика и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Два мандата е председател на Съюза на композиторите в България (1999 – 2005). Творбите му се изпълняват в над 16 страни в Европа, Азия и Латинска Америка. Автор на някои от най-обичаните детски песни, като „Химн на сътворението“, „Дъга“.

Той е автор на опера; творби за симфоничен и камерен оркестър; камерна музика; музика към игрални, над 30 документални и анимационни филми; популярни детски песни и др. С “Музика за изгаряне” по Л. Левчев (написана по поръчка на Л. Пипков и Международния музикален фестивал “Мартенски музикални дни” в Русе (1973 г.) е сред първите, които експериментират в областта на електроакустичната музика в България. В творческите му търсения се открояват междужанров синтез и оригинално претворяване на фолклора. Много негови творби са издавани на плочи, касети и CD от “Фонит Четра” “Серми”, “Балкантон”, “Едипан”, “ДИВ”, “ЕМИ” “Виктор” (Япония), “Имагендата” (Бразилия) и др. Най-хубавите му детски песни са включени в авторски компактдиск (2003 г.).

Почетен гражданин на Горна Оряховица от 1998 г. Лауреат е на международни и на национални конкурси. Награден е с орден „Кирил и Методий“ I степен.