• EnglishEnglish
83
Роден Владимир Висоцки (1938 - 1980)
25 януари 1938 г.

“Вътре в мен нахълтват, тъпчат ми в душата – Само да не скъсат сребърните струни...”

Владимир Висоцки е роден на 25 януари 1938 г. в Москва.Завършва театралната студия “Владимир Немирович-Данченко“ при МХАТ (1960) и работи в театрите “ Пушкин, Театър на миниатюрата и “Таганка“. Пише стихове още като ученик, а като студент започва да ги превръща в песни, които изпълнява, като си акомпанира на китара. Изключително експресивният маниер на изпълнение и рядкото съчетание на поетичен и актьорски талант имат магнетично въздействие върху слушателите. Независимо дали са сатирични, драматични или лирични, песните му завладяват със своята простота и непосредственост. В тях живее реалността, претворена от една необикновена, изпълнена с неизтощима творческа енергия обаятелна личност. Създаава повече от 800 стихове и песни, между които ”Он не вернулся из боя”, “Еще не вечер”, “Кони привередливые”, “Посещение музы”, “Лирическая”, “Альпинистка”,  Москва - Одесса”. Има роли в 30 филмови продукции.

Много от песните си Висоцки пише за спектаклите, в които участва: “Добрият човек от Сечуан”, “ Десет дни, които разтърсиха света”  и др. Изпълнението му на Хамлет е признато от съвременниците му за едно от най-добрите в историята на Шекспировата трагедия. Висоцки "не подбира ролите", когато се снима в киното, дори предпочита да играе отрицателни типажи. Най-запомнящата му се роля остава тази, в която играе следователя Жеглов в "Мястото на срещата не се променя".

Висоцки концертира в цяла Русия, във Франция, САЩ и други държави. Има издадени десет албума в Русия, а през 1987 г. започват да излизат негови неиздавани записи.

Владимир Висоцки умира на 25 юли 1980 г. на 42 години. През 1986 г. посмъртно му е дадено званието "заслужил артист". След смъртта му е създаден фонд за опазване и съхраняване на творчеството му. Има и астероид, кръстен на негово име.