• EnglishEnglish
220
Роден Гейл Бордън (1801 - 1874)
09 ноември 1801 г. – 11 януари 1874 г.

На 9 ноември 1801 г. се ражда Гейл Бордън – американски филантроп, издател, геоде-зист, бизнесмен, индустриалец и... изобретател. Да, Бордън е изобретател. При това съвсем не – обикновен. Делото на неговия живот е сгъстяването и консервирането. Самият той каз-ва: „Имам намерение да поставя картоф в кутия за хапчета, тиква – в супена лъжица, най-голямата диня в сосиера...“.

На този предприемчив и талантлив човек дължим популярното в цял свят днес кондензирано мляко. След години експерименти той успява да  намери начин да запази качествата на млякото за продължително време. Използвайки вакуум, чрез който част от водата се изпарява от него, и добавяйки захар, неуморният учен най-накрая получава дългоочаквания резултат – плътен и сладък консервиран продукт, който не се разваля при дълго съхранение, независимо дали е на топло или студено.

След патентоването на кондензираното мляко през 1856 година Гейл Бордън успява да установи масовото му производство, създавайки компанията „Милбанк“. И с началото на Гражданската война в Съединените щати и нарастващия поток от поръчки за консервирано мляко за армията на Севера, става истински финансов магнат!