• EnglishEnglish
78
Роден Георги Дюлгеров (1943)
30 септември 1943 г.

Роден в Бургас на 30 септември 1943 г. Завършва кинорежисура и телевизионна режисура в Москва 1970 г. Режисьор в Студията за игрални филми 1970 - 1991 г. Професор - 1999 г. по кинорежисура, художествен ръководител на клас в Националната академия за театрално и филмово изкуство, художествен ръководител на Армейския аудио-визуален център. Член на Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци и на Европейската киноакадемия. 

Театрални постановки: „Антигона“ от Софокъл, „Пигмалион” от Джордж Бълнард Шоу, „Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов.

Филми: „Изпит“, „И дойде денят“, „Мера според мера“ , „Лагерът“, „Черната лястовица“, „Козелът“. 

Автор на документалния филм „За Нешка Робева и нейните момичета”.

Игралните му филми са участвали в някои от най-големите кинофоруми в света, сред които фестивалите в Берлин, Локарно, Ротердам, Монреал, Сан Франциско и Сараево. „Авантаж” има Сребърна мечка за режисура в Берлин (1978 г.) „Лагерът” участва в „Петнадесетдневка на режисьорите” в Кан през 1990 г. „Лейди Зи” спечели голямата награда „Сърцето на Сараево” през 2005 г.  и още седем международни награди, сред които тази за най-добър български игрален филм на Международния София Филм Фест през 2006 г.