• EnglishEnglish
160
Роден Джеймс Несмит (1861 - 1939)
06 ноември 1861 г. – 28 ноември 1939 г.

Джеймс Несмит е роден през 1861 г. в провинция Онтарио, Канада. Учи в университета в Монреал и е играч в игри с топка - футбол и ръгби. Завършва висше образование със специалност учител по физическо възпитание.

През 1891 г. започва работа в един от колежите, организиран от младежката християнска организация YMCA в Спрингфийлд, Масачузетс. Несмит се опитва да създаде занимания за учениците си през дъждовните дни. Той търси активна игра на закрито, която да ги занимава и да поддържа физическата им форма през продължителните зими на Нова Англия. Така се ражда новият спорт с топка и два коша за праскови. Джеймс Несмит описва основните правила и заковава двата коша в двата края на спортната зала на 10 фута височина. За разлика от днешните баскетболни кошове, първият кош не е бил с пробито дъно и топката е трябвало да се вади след всяка точка. Впоследствие дъното на коша е пробито за да може топката да се вади по-лесно.

   Първият оригинал на Правилата е публикуван на 15 януари 1892 г. в училищен вестник, наречен "Триъгълник". Този ден се счита за официалната дата на раждане на баскетбола - игра, която днес играят около 300 милиона. Правилата са формулирани в 13 параграфа - като основните правила остават и досега непроменени.