• EnglishEnglish
145
Роден Джек Лондон (1876-1916) – американски писател
12 януари 1876 г. – 22 ноември 1916 г.

  В края на 1875 година в САЩ се разразява гръмък скандал: американската преса се надпреварва да пише за нещастната Флора Уелман, опитала се в пристъп на отчаяние да се застреля, след като известният астролог Уилям Чейни, с когото тя живеела, узнавайки за бременността й, започнал да настоява за аборт. Всичко завършило сравнително благополучно, ако изключим, че името на Чейни било опетнено за цял живот, а Уелман била леко ранена.Така 12 януари 1876 година в Сан Франциско тя ражда Джек Лондон, чието истинско име е Джон Грифит .

Краткият живот на Лондон е наситен със събития, а много бройните му приключения оживяват в над 50 произведения. Творческият му път започва сравнително рано. През 1893 година, в един от вестниците в Сан Франциско е публикуван очеркът „Тайфун край бреговете на Япония”, който му носи и първата награда. Седем години по- късно публикува и първата си книга – „Синът на вълка“, като тогава той е едва 24 годишен. Следват останалите му класически романи: „Дивото зове“, „Белият зъб“, „Мартин Идън“ и др. описващи живота в Америка по време на Златната треска и след това. Романът „Пътят“ пък вдъхновява по- късно писатели като Джон Стайнбек и Джак Керуак, а всичко, което е преживял в морето е описано в „Морският вълк“.

В литературата, Джек Лондон остава най-вече като ненадминат крал на разказа. Написани на обикновен език, разказите му се четат леко и са изключително увлекателни. Погълнат от сюжета, читателят сякаш няма време да се спре и замисли. Ала привидната външна лекота е стъпила здраво върху фундамент от дълбок и преживян смисъл. Затова и тези разкази оцеляват във времето вече повече от век.

Краят на творческия му път завършва през нощта на 22 ноември 1916 година. Дълго време Лондон е страдал от бъбреци и е изпитвал силни болки като се е лекувал с морфин. През тази фатална нощ, той е получил силна криза и не е уцелил дозата от лекарството, с което се пренася в отвъдното.