• EnglishEnglish
272
Роден Йохан Волфганг фон Гьоте (1749 – 1832)
28 август 1749 г. – 22 март 1832 г.

Йохан Волфганг фон Гьоте e роден във Франкфурт в бюргерско семейство, той има превъзходно за времето си образование. Учи при частни учители и се влияе силно от майка си, артистична и чувствителна жена, която поощрява любовта му към литературата. На 16 години Гьоте влиза в Лайпцигския университет да следва право. Две години по-късно преживява нещастна любовна връзка, вдъхновила първата му пиеса “Капризите на влюбения”.

След период на боледуване Гьоте продължава образованието си в Страсбург. Влюбва се в жена, сгодена за друг. За да изрази болката си, пише “Страданията на младия Вертер” – роман, който му печели признание в Европа и оказва влияние върху развитието на новата немска литература.

Във Франкфурт 24-годишният Гьоте оглавява литературното течение “Буря и натиск” на младата немска литература. Няколко години по-късно става държавен министър във Ваймар. През следващите 10 години е придворен поет, но пише малко, тъй като се занимава предимно с държавни дела. След това обикаля Италия, на която открай време е гледал като на културно средище. Връща се променен, напуска службата и започва да пише. Точно преди смъртта си завършва своя шедьовър “Фауст”, върху който работи от много години. Тази епическа творба не само свидетелства за поетичния гений на Гьоте, но е въплъщение на най-напредничавите идеи на своето време.

Източник: Кой кой е в световната литература. София: Изток-Запад и др., 2004