• EnglishEnglish
193
Роден Лев Николаевич Толстой (1828 - 1910)
09 септември 1828 г. – 20 ноември 1910 г.

Лев Толстой е известен и като сложна и парадоксална личност заради неговите религиозно-моралистични и аскетични възгледи, които възприема през 1880-те години и които го превръщат във влиятелен морален философ и социален реформатор. В последните години от живота си Толстой, изхождайки от буквалното тълкуване на религиозното учение на Исус Христос, най-вече на Проповедта на планината, става ревностен християнски анархист и анархопацифист. Неговите идеи за ненасилствена съпротива, изразени в книги като „Царството Божие е вътре във вас“, оказват силно влияние върху по-късни водачи на движението за ненасилие, като Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг.

Автор е главно на романи и разкази, в по-късната част от живота си и на пиеси, есета и религиозни трактати. Създател на учението толстоизъм, отлъчен от Светия синод на Руската православна църква през 1901 г. Обявен за светец на религиозното учение каодаизъм (каодай) в Индокитай.

Най-известните му 3 произведения са романите „Война и мир“, „Ана Каренина“ и „Възкресение“, нареждани сред най-значимите романи в историята и за връх на реалистичната литература. Самият Толстой е определян като най-великия романист в световната история.

Известно време Толстой работи и като учител в родния си край. Издава списание „Ясная Поляна“, в което създава педагогическата теория на „свободното възпитание“. Съставя учебници „Азбука“ и „Нова азбука“.

Толстой е сред най-впечатляващите полиглоти - владее руски, английски, френски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски, гръцки, холандски, турски и български. 

Писателят става последователен вегетарианец на 50 години. Преминаването към тази система на хранене е свързана с духовните и философските му търсения. Дори предрича, че един ден по-голямата част от човечеството ще спре да яде месо, а на месоядните ще се гледа като на канибали.