• EnglishEnglish
106
Роден Луи дьо Фюнес (1914 – 1983)
31 юли 1914 г.

Роден е в Курбевоа, предградие на Париж. 

Луи започва да взима уроци по пиано на петгодишна възраст. По време на хитлеристката окупация на Париж през 1940 г. работи като пианист в нощен бар, докато през деня ходи на уроци в театрално училище.

Луи дьо Фюнес отначало започва работа като комик в парижките нощни клубове и в радиото. Започва да се занимава със счетоводство, работи като кожухар, чистач на обувки, занимава се е и с търговия. На 27 години, попада в театъра като декоратор,  по-късно дебютира и на екрана във филма „Изкушението на Барбизон“.

Появява се в епизодични роли в 75 филма преди да бъде забелязан за първи път. Това се случва с комедията „Ни чул, ни видял“ през 1958 г., когато дьо Фюнес вече е на 44 години, но показва качества на уникален комик. Влиятелният френски вестник „Франс Диманш“ провъзгласява Луи дьо Фюнес за „най-смешния актьор на Франция, който нито е млад, нито е романтичен, нито е хубав, нито има коса“. През 60-те години на XX век дьо Фюнес се снима в знаменитата трилогия „Фантомас“, „Голямата разходка“ и „Глупакът“. 

През 1964 г. с филма  „Полицаят от Сен Тропе“, Луи дьо Фюнес слага началото на поредицата от филми с полицая Крюшо и неговата бригада. Освен поредицата за Сен Тропе, Жиро снима с Луи дьо Фюнес още „Голямата ваканция“ „Скъперникът“ и „Зелева супа“. В начало на 70-те години Луи дьо Фюнес се снима много активно. Известни филми от този период са „Човекът оркестър“, „Полицаят се пенсионира“, „Лудостта на величията“, „Приключенията на равина Жакоб“.

На 15 март 1973 г. в ресторант „При Максим“ удостояват Луи дьо Фюнес със званието Рицар на почетния легион, с което обаче започва черният период в живота на актьора. Получава два инфаркта през март 1975 г. и по време на снимките на филма „Крилце или кълка“ е под лекарско наблюдение. 

Като аристократ, който обожава жена си и къщата си в Нант, Луи дьо Фюнес живее като през ХІХ век, не обича да шофира, но често ходи на риболов и отглежда рози. 

Луи дьо Фюнес е сценарист на филмите „Зелева супа“, „Замразеният“, „Оскар“ и „Големият ресторант“. Режисьор е на „Скъперникът“, който има награда „Сезар“ през 1979 г. за творчество. След приключването на снимките на „Полицаят и полицайките“, на 27 януари 1983 г. Луи дьо Фюнес умира в дома си в Нант от инфаркт.