• EnglishEnglish
130
Роден Михаил Булгаков (1891-1940)
15 май 1891 г. – 10 март 1940 г.

Малцина знаят, че руският писател и драматург Михаил Булгаков, добил световна слава с романа си "Майстора и Маргарита", е медик по образование. Булгаков е роден в Украйна на 3 май (15 май нов стил) през 1891 година в семейство на руснаци. Баща му Афанасий Булгаков е преподавател в Киевската духовна академия, а дядовците му са православни свещеници.

Романът, който нарежда Михаил Булгаков сред най-големите писатели на 20 в., е "Майстора и Маргарита". Той е публикуван цели 26 години след смъртта му. Първото му издание е през 1966 г. и е в съкратен вариант. За да достигне романа до читателите, основна заслуга има съпругата на писателя Елена Шиловская, която в тежките сталински времена успява да запази ръкописа на романа. По съхранилите се в архива на писателя многобройни бележки за книгата става ясно, че източник на сведения по темата демонология за Булгаков са били статиите в Енциклопедичния речник на Брокхауз и Ефрон, "Дяволът в бита, легендите и литературата на Средните векове" и др.

В края на 1925 няколко московски театъра проявяват интерес към работата на Булгаков и в рамките на няколко месеца са му поръчани четири пиеси, подготовката за чиито постановки започват в началото на следващата година. Московският художествен академичен театър на Константин Станиславски иска да постави драматизиран вариант на романа „Бялата гвардия“, Театър „Евгений Вахтангов“ му възлага написването на комедията „Зойкината квартира“, а Московският държавен камерен театър – „Пурпурният остров“. Отново МХАТ планира постановка на основата на „Кучешко сърце“. През лятото репетициите на „Бялата гвардия“ са в пълна сила и въпреки проблемното за режима съдържание постановката е одобрена от цензурата – с големи усилия от страна на Станиславски, промени и отрязване на някои по-чувствителни сцени и след замяна на името с „Дните на Турбини“.

Последните години от живота на Булгаков са белязани от Сатаната – главнен герой в неговата „лебедова песен”, последния му роман, „Романът на Дявола”.  „Майстора и Маргарита” минава през множество редакции и сменя десетки заглавия, сред които „Черният маг”, „Копитото на инженера”, „Синът на В.”, „Гастрол”, „Князът на мрака".

Според класацията на БНТ „Голямото четене” „Майстора и Маргарита” е шестият най-любим роман на българите, нареждайки се непосредствено след емблематични родни произведения като „Под игото”, „Време разделно”, „Тютюн” и „Железният светилник”.

На 48 години Булгаков умира от заболяване на бъбреците – същото, което убива и баща му.

Така Булгаков завършва пътя си – той не е екзекутиран, но не е и признат. Не губи разсъдъка си напълно, но не го и запазва. Написва една от най-великите книги на всички времена, но не доживява публикуването й. Спасява стотици животи, но не и своя – живот между Руската Империя и Съветския съюз, между науката и изкуството, между страданието и възторга, между Дялова и Бога.