• EnglishEnglish
177
Роден Петко Киряков Калоянов /Капитан Петко Войвода/
06 декември 1844 г. – 19 февруари 1900 г.

..."докато има на света България, споменът за Капитан Петко войвода ще продължи да буди интерес и да вълнува въображението на всички българи."

Николай Хайтов

Петко Киряков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция.

Роден е през 1844 г. в голямото тракийско село Доган хисар,  Западна Тракия. Едва седемнайсетгодишен, на 6 май - Гергьовден 1861 г. хваща хайдушките пътеки и става войвода на малка чета от седем хайдути, за да отмъсти за смъртта на своя брат Матю и братовчед  Вълчо. След още няколко успешни боя четата на Петко войвода става легендарна.

През есента на 1864 година българският войвода е привлечен от гърците в борбата им за освобождение. Той заминава в Атина, където постъпва във Военното училище. 

Прелом в неговия живот изиграва срещата му през 1865 г. с легендарния борец за свободата и обединението на Италия Джузепе Гарибалди. През 1866 г. двамата организират прочутата "гарибалдийска дружина". 

През Руско-турската Освободителна война 1877 - 1878 г., капитан Петко войвода с четата си води девет тежки сражения с турците в Родопите и Беломорието. Руското командване е във възторг от неговите подвизи и го награждава с орден за храброст. 

След войната, капитан Петко войвода заминава за Русия. Там е представен на император Александър II. Той го произвежда в чин капитан от руската армия, награждава го с орден за храброст "Георгиевски кръст" за участието му във войната и имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което Петко Киряков скоро продава и се връща в България.

През 1880 г. година той се заселва във Варна. По негова инициатива на 12 май 1896 г. в град Варна се създава Одринско емигрантско дружество "Странджа", с което се поставя началото на тракийската организация на българите - бежанци от Тракия. Петко войвода е сред основателите на Демократическата партия във Варна. През 1891 г. е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов.

Огорчен, той издига черно знаме върху покрива на къщата, в която живее и изрича паметните думи по адрес на управляващите: "Те погребаха България!"

На 19 февруари 1900 г. умира  на 56 годишна възраст .