• EnglishEnglish
107
Роден Петър Увалиев (1915 - 1998)
12 януари 1915 г. – 11 декември 1998 г.

Петър Христов Увалиев е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век.

Роден  е на 12 януари 1915 г. в София. Завършва италианско училище в София, френски колеж в Пловдив, право и държавни науки в Софийския университет. През 1948 г. емигрира във Великобритания. Работи в Радио Лондон - Би Би Си. Петър Увалиев играе основна роля за заминаването на Георги Марков за Лондон и установяването му там през първата половина на 1970 г.

Изнася лекции по философия и история на изкуството в Лондонския университет, гостува на университети в САЩ, Италия, Франция и Мексико.  Публикува в чуждестранни периодични издания литературна критика. Превежда на италиански и френски творби на Пенчо Славейков, Теодор Траянов, Елисавета Багряна и др. Пише текстове за песни в сътрудничество с композитора Йосиф Цанков. Поставя пиеси в софийски театри.

През 1994 г. е възстановено българското му гражданство. Удостоен е със „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти. Почетен доктор е на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  и на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Първи носител на наградата „Оборище“- 1999 г. за принос към българската култура и национално наследство.

Умира на 83 г. на 11 декември 1998 г. в Лондон.