• EnglishEnglish
119
Роден Светослав Минков (1902 - 1966)
12 февруари 1902 г. – 22 ноември 1966 г.

На 12 февруари 1902 г. в Радомир е роден Светослав Минков –  считан за баща на модерната българска фантастика. Ерудицията му e респектираща. Обича да пътува. Екзотиката силно го привлича. Обича хубавите дрехи, скъпите цигари, жените със стил. Въпреки страховете си, бохемският живот го привлича. Работи като журналист, коректор, редактор, главен редактор, библиотекар, преводач и книговодител. Работи и в българската легация в Токио.

Ранното му творчество се характеризира с подчертан интерес към страшното, демоничното, призрачното.  Към края на 20-те години на ХХ век Минков се преориентира към по-друг тип разкази. В сборниците си от този най-продуктивен творчески период писателят се утвърждава като изобразител на един механизиран, лишен от духовност живот. В друга част от разказите си от 30-те години Минков изследва човешкото всекидневие. Той се интересува от скуката в един по-широк план – като невъзможност да се изживее смислено животът. Тук той следва голямата традиция на европейската литература – темата за така наречения малък човек, който е изцяло зависим от прищевките на действителността. Сред многобройните му заглавия са сборниците „Синята хризантема“ (първата родна фантастична книга), „Игра на сенките“, „Къщата при последния фенер“, „Автомати“, „Дамата с рентгеновите очи“, романът „Сърцето в картонената кутия'“, написан в съавторство с Константин Константинов. В периода 1925 – 1927 г. е член на литературния кръг „Стрелец“.Член на Съюза на българските писатели.

Превежда Андерсеновите приказки, романите на Густав Майринк „Голем“  и „Белият доминиканец“, „Хиляда и една нощ“, „Приказки на Шехеразада“ и др. Със своите творби Минков се утвърждава като един от първите значими представители на фантастичното в българската литература.

Носител е на международната награда за мир „Нексьо“.

Удостоен е със званието Заслужил деятел на културата - 1963 г.

Лишен от каквато и да е творческа енергия, той доизживява дните си в безсмислени занимания в безсмисления делник. Умира на 22 ноември  1966 г.