• EnglishEnglish
101
Роден Стефан Дичев (1920 - 1996)
09 януари 1920 г. – 27 януари 1996 г.

Роден и израсъл във Велико Търново, през 1938 г. завършва гимназия в родния си град, след което следва строително инженерство в Чехия (по това време протекторат Бохемия и Моравия). Завършва право в Юридическия университет на Софийския университет през 1943 г. Има афинитет към политикономическите науки, но след деветосептемврийския преврат се отдава на писателска и редакторска дейност.

Във впечатляващата му биография са романите „Завоевателят на миражите”, „Пътят към София”, „Крепости”, „Среща на Силите”, „В лабиринта”. По неговата книга „Неуловимият”, разказчета за деца за легендарното надлъгване на Левски с турската власт е направен сериала „Демонът на Империята” от режисьора Вили Цанков. Либретист е на две опери – „Неда” и „Тракийски идоли”. Създател е на списание „Космос”, както и на поредицата „Световна класика” като директор на издателство „Народна култура”. Така успява да издаде и забранената в Съветския съюз книга на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Стефан Дичев е и драматург, и сценарист на тв сериали. Онова, с което най-вече го свързват българите, е романът „Пътят към София”.

Творчеството на писателя за фокус философско-екзистенциално преосмисляне на историческите събития посредством илюстративно-приключенски четива, поради цензурата от страна на управляващата по това време България БКП.

Дичев отразява Освобождението и пресъздава художествено образите на най-значимите български исторически фигури от този период като Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Христо Иванов-Големия, Найден Геров, Иванчо Хаджипенчович и други.