• EnglishEnglish
102
Роден Тодор Попов (1921-2000)
23 януари 1921 г. – 02 февруари 2000 г.

Тодор Иванов Попов е български композитор. Роден е на 23 януари 1921 г. в Дряново. Завършва Държавната музикална академия през 1949 г., където преподаватели по композиция са му Парашкев Хаджиев, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Панчо Владигеров. Пише голяма част от произведенията си специално за хор „Бодра смяна“.

В репертоара му са включени интересни творби от руски, западноевропейски и български композитори. От 1938г. Тодор Попов е в София и постъпва в класа по цигулка на Христо Обрешков. Преподаватели са му Камен Попдимитров, Христина Стоянова, Никола Атанасов и Веселин Стоянов. Започва да композира като първата му сериозна композиция е “Змейово либе”.

С много обич Тодор Попов твори за децата. Почти всички песни са предназначени за детския хор “Бодра смяна”-изпълнителска формация с богати интерпретаторски възможности. Автор е на сборници с песни за учениците като “Моята хармоника”, “Хорови песни”, “Трийсет дечица”, ”Дребосъчета”.

Най-голям дял в творчеството на композитора заема песента.Тя е най-близко до неговата творческа нагласа и емоционалност. Тодор Попов се нарежда между изтъкнатите наши композитори – песенници. 

Обществена дейност Тодор Попов изпълнява като секретар на Съюза на българските композитори в периода 1962 – 1965 г., като главен секретар на творческото обединение на българските композитори и като народен представител в деветото и десетото обикновени Народни събрания.

Умира на 2 февруари 2000 г. в София.