• EnglishEnglish
174
Роден Томас Алва Едисън (1847-1931)
11 февруари 1847 г. – 18 октомври 1931 г.

Томас Едисън е роден в Милан, Охайо и израства в Порт Хюрън, Мичиган. Частично оглушал след пубертета, той става телеграфист през 1860 г. и се прочува с изключителната си бързина. Някои от неговите ранни изобретения са свързани с електрическата телеграфия, включително автоматичния телеграфен апарат.

Прославя се с това, че безпогрешно познава теглото на човек на око, без да го претегля. Около 1862 г. Едисън публикува “Уикли Хералд”, първият вестник, набиран и печатан в движещ се влак. На 28 октомври 1868 г. Едисън подава молба за първия си патент – електрически регистратор на гласуване.

Едисън се счита за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име – 1093. Повечето от тези изобретения не са изцяло оригинални, а са подобрения към по-ранни патенти, направени от многобройните му служители. Едисън често е критикуван за това, че не споделя заслугите за изобретенията. Въпреки това, Едисън получава патенти по целия свят, включително в САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Едисън основава компанията Моушън Пикчър Пейтънтс, конгломерат от девет големи филмови студиа, известен като Едисън Тръст.

Сред по-важните изобретения на Т.Едисън са фонографът, кинетоскопът, диктофонът, радиото, електрическата крушка, машинката за татуиране и др. 

Томас Едисън подава за последен път молба за патент на 6 януари 1931 г. за Държател за предмет, подлежащ на галванопластика. През същата година умира. Патентът бива издаден две години по-късно, през 1933 г.

Повече за Томас Едисън и неговите изобретения ще намерите в: 

Спроул, Aнна. Томас Едисон : Един от най-великите изобретатели, впрегнaл електрическата енергия в ярема на ежедневието . - София : Лист, 1996 . - 64 с.

Балабанов, Никола. Недипломираният гений : по случай 150 г. от рожд. на Томас Едисън. // Физика, 1997, № 3-4, с. 26-30.