• EnglishEnglish
155
Роден Трифон Трифонов (1866 - 1926)
11 ноември 1866 г. – 17 април 1926 г.

Трифон Трифонов е роден на 11.11.1866 г. в Дряново. Първоначалното си образование получава в родния си град, а гимназиалното - в Южнославянския пансион на Тодор Минков в град Николаев (днес - в Украйна). През 1888 г. се връща в България и работи като учител и инспектор в Русе, Образцов чифлик, Тутракан, Шумен, Варна. Дългогодишен учител в Русенската мъжка гимназия "Княз Борис III". 

Трифон Ц. Трифонов взема дейно участие в обществения живот на града. Той е ръководител на драматичния отдел на дружество "Лира", има принос за обединението на театралните групи в града и е един от основателите на Дома на изкуствата и печата в Русе.

Трифон Ц. Трифонов е автор на стихове, драми, разкази, статии. Първите му поетически работи са от 1883 г. Те са събрани в един том "Сбирка от съчинения. Проза и поезия", издаден през 1893 г. в Русе. През 1892 г. в списание "Искра" е публикувана поемата "Сред гробовете или в навечерието на бунтовете", посветена на възпитаниците от Южнославянския пансион, загинали в Априлската епопея. Написва и втора поема - "Химн на смъртта. Епопея в 10 песни", която отразява участието на България в Балканската война. Издадена е само "Песен I. Сговорът" през 1916 г. Израз на обичта му към театъра е драмата "Властители"и комедиите: "Греховници", "Жар-птица", "Краят на идеалите" и др.

Трифон Ц. Трифонов е известен и като преводач. Той е един от първите преводачи на Шекспир в България. Превежда: "Хамлет", "Макбет", "Крал Лир", "Кориолан" и "Ромео и Жулиета", също така творби на Пушкин, басни на Крилов, както и "Загубената гора" от Майн Рид.

Трифон Ц. Трифонов е редактор на първото в България средношколско списание "Извор", издавано в Русе от 1892 г. до 1896 г. Той има изключителни заслуги за развитието на културния живот на града през първата четвърт на ХХ в.