• EnglishEnglish
278
Роден Хенри Джеймс
15 април 1743 г. – 28 февруари 1916 г.

Хенри Джеймс е роден на 15 април 1843 г. в Ню Йорк. Животът му преминава предимно в Европа. През детските си години пътува из цяла Европа с баща си и брат си. Преподават му частни учители в Женева, Лондон, Париж, Болоня и Бон. На деветнадесетгодишна възраст за кратко време следва право в Харвард, но интересите му са повече в областта на литературата, отколкото на правото. На 21-годишна възраст  публикува първия си разказ „Трагедия от грешки“ и оттогава се посвещава на литературата.

Между 1906 и 1910 г. Джеймс ревизира много от разказите и романите си за т. нар. Нюйоркско издание на събраните му произведения. Автобиографията му, „Едно малко момче и другите“ (1913) е последвана от продължение – „Бележки на един син и брат“ (1914). Третият том, „Средна възраст“, се появява посмъртно през 1917, а два негови романа остава недовършени – „Слоновата кула“ и „Усет за миналото“.

По време на престоя си в Париж през 1875г., Джеймс навлиза във френските литературни среди, където се сприятелява с личности, като Флобер, Мопасан, Зола и руският класик Тургенев, който по това време също живее във френската столица.

Любопитно е, че един детски сън се е оказал знаменателен за Хенри Джеймс. В него той бил подгонен от призрак в галерия "Аполон" в Лувъра. Това преживяване било толкова силно за него, че предопределя по-късното му увлечение по свръхестественото и го превръща в един от най-големите майстори на психологическия трилър.

През 1947 г. излиза на голям екран "Архивът на Аспърн". Лентата "Наследницата" по романа "Вашингтон скуеър" получава 4 награди оскар, една от които за най- добра женска роля на Оливия де Хавиланд. "Крилете на гълъба" носи номинация за Оскар на Хелена Бонъм-Картър през 1997г.

Хенри Джеймс умира на 28 февруари, малко след като е получил британско гражданство.