• EnglishEnglish
155
Роден Хърбърт Уелс (1866 - 1946)
21 септември 1866 г.

Английският писател Хърбърт Джордж Уелс е смятан за един от създателите на научната фантастика. Произведенията на Хърбърт Уелс са преведени на много езици, много от романите му са екранизирани. Животът на Уелс преминава между дома му в Лондон и на френската Ривиера. Изнася много лекции по цял свят и често му се налага да пътува. 

По романа „Война на световете“ е направена радиопиеса, с която режисьорът Орсън Уелс предизвиква паника в цяла Америка, тъй като слушателите приемат чутото по радиото за истина.

Автор е на популярното изследване „Опит за световна история“. В творчеството на Хърбърт Уелс има и цикъл от любовно-психологически произведения, посветени на темата за брака, свободата на отношенията и равенството между половете. Най-известни от този цикъл са „Ана Вероника”, „Новият Макиавели”,  „Брак”,  „В тайниците на сърцето”. Като най-важно свое произведение определя  „Трудът, богатството и щастието на човешкия род”. През 1927 година излиза романът „Навечерие”, в което Хърбърт Уелс застава активно на страната на антифашистите. В  „Светия терор”, отпечатан през 1939 г., Уелс описва психологическите етапи на формиране на личностите на съвременните диктатори, като използва примери от кариерите на Сталин, Мусолини и Хитлер.

Последната му творба  „Разум на края на бездната” (1945 г.) е пълна с песимизъм за бъдещите перспективи на човечеството.