• EnglishEnglish
139
Родена Вирджиния Улф (1882 – 1941)
25 януари 1882 г. – 28 март 1941 г.

Родена в Лондон, дъщеря на известния викториански критик и учен Лезли Стивън. Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Вирджиния Улф проявява таланта си на умел разказвач на истории още на невръстна възраст. Родителите често я откриват да разказва приказки на своите връстници, както и да съчинява собствени такива. Голямата бащина библиотека е мястото, където Вирджиния получава образованието си, научава, как  трябва да чете смислено и да оценява добре написаното; че думите  и идеите крият безкрайно очарование.

През 1895 г., когато Вирджиния Улф е тринадесетгодишна, умира майка й Джулия Стивън, трагично събитие, което за момента оставя Вирджиния изненадващо спокойна, но малко след това то става причина за първия пристъп на душевното й заболяване, а по-късно поражда у нея едно вечно преследващо я чувство за вина.

По време на обучението си в Лондонския и Кеймбриджкия Кингс колидж попада в центъра на литературно-естетическия кръг от талантливи художници, критици и писатели, които стават известни като групата Блумсбъри.

През 1912 г. Вирджиния се омъжва за Ленърт Улф - критик и писател. През 1915г. публикува първия си роман „Пътуване навън“. През 1917г. семейство Улф купува ръчна преса и основава издателство „Хогарт Прес“, което публикува нейни произведения и други значителни съвременни творби. Вторият роман на Улф „Нощ и ден“ е написан в традиционния за тогава стил. В следващите си творби тя започва да експериментира, насочва героите си към „потока на съзнанието“, обръща романа „навътре“, за да изследва мислите и чувствата им.“Стаята на Джейкъб“, „Мисис Далауей“ и шедьовърът й „Към фара“ са написани изцяло в този нов стил, в който тежестта пада върху вътрешния психологически свят на героите.

През 20-те и 30-те години Улф написва няколко тома критични статии, а в „Собствена стая“ и в „Три гвинеии“, тя защитава каузата на феминизма и посочва трудностите, с които се сблъскват жените писателки.

През 1941г. изпада в депресия. Вирджиния напуска живота  на 28 март 1941г. В кариерата си като писателка тя отговаря на предизвикателството, отправено от баща й, да използва до крайна степен интелекта и емоциите си. Влиянието, което оказва върху историята на романа и върху жените писателки - а те откликват на призива й дадат воля на женското у тях - продължава да е значително. “Да прочетеш някоя от книгите й е все едно да получиш писмо, адресирано лично до теб“ - Кристофър Ишъруд.