• EnglishEnglish
217
Родена Жорж Санд (1804 – 1876)
01 юли 1804 г. – 08 юни 1876 г.

„Не можем да откъснем и една страница от своя живот, но можем да хвърлим цялата книга в огъня”.

Жорж Санд е литературният псевдоним на френската писателка Амандин Орор Люсил Дюпен. Тя е автор на многобройни романи, разкази, повести, пиеси и журналистически текстове. Нейният първи роман, Rose et Blanche, е публикуван през 1831 г.

Тя не само приема мъжки псевдоним, но и започва да се появява в обществото с мъжки дрехи.

Париж пресича съдбите на скандалната френска писателка и талантливия полски композитор Фредерик Шопен.Срещата им ражда любов, нечувана за онези времена. Любов, която продължава цели 14 години. От нея са вдъхновени музикални произведения, които и днес карат света да затаява дъх и да се прекланя пред величието.  Напук на обществените порядки, влюбените скоро заминават на пътешествие. Това е скандално дори за самия Балзак, който обаче вярва, че писателката е наистина е намерила онова, което търси – голямата любов. 

Романът „Лукреция Флориани“ се появява на бял свят в 1848 г. и разказва любовна история, наподобяваща тази на писателката и композитора. Самият Фредерик се „разпознава“ в героя – княз Карол, който бил нарцистичен и а в книгата е представен като карикатура. Това наранява и обижда Шопен. За него Санд е „предала“ връзката им и решава да сложи край. 

Докато Жорж Санд се съвзема бързо и връща творческия си ентусиазъм, Шопен никога повече не създвава музика. Здравето му се влошава все повече и той умира в Париж през 1849 година. В сърцето си Жорж Санд така и не се разделя с Шопен...

„Никой не може да направи революция сам”.