• EnglishEnglish
95
Родена Ингеборг Бахман (1926-1973)
25 юни 1926 г. – 17 октомври 1973 г.

Ингеборг Бахман е родена през 1926 година в Клагетфурт, Австрия. Принадлежи към поколението поети и писатели, което накара критиците да говорят за “австрийския принос” в развитието на западноевропейската литература след Втората световна война.

Бахман следва право и философия в Инсбрук, Грац и Виена. През 1950 година получава докторат за труда си “Критическо възприемане на екзистенциалната философия на М. Хайдегер”. Работи като редактор във Виенското радио и телевизията на Мюнхен. В различни години преподава поетика в университетите на Цюрих, Франкфурт на Майн, Западен Берлин, Висбаден. И с чувството за бездомност в един изначално враждебен за човека свят живее в ГФР и Швейцария, във Франция и САЩ, сравнително по-дълго в Италия. Макар понесена от бурна неудовлетвореност, Ингеборг не е изтръгната от корен – родният град, Австрия присъстват в творчеството й със спомените за детството, атмосферата на Виена. Нейните творби пазят топлината към човека, присъща на прогресивната австрийска литература. Започнала с лирика, тя  създава новели, радиопиеси, един роман, есета – в относително краткия й творчески път поезия и проза се уравновесяват по значимост. 

През 1952 година Бахман се присъединява към западногерманските писатели от известната “Група-47” и първата й стихосбирка “Отложено време”, посрещната с необичаен интерес, получава наградата на тази група. Следват радиопиесата ”Щурци”, стихосбирката “Призив към Голямата мечка”, радиопиесата “Добрият Бог от Манхатан”, сборниците с новели “Тридесетата година”, “Симултано”, романът “Малина”. Същевременно Бахман публикува есета, превежда творби на поети от Скандинавските страни и на италианския поет Джузепе Унгарети. Пише либрета за две опери и един балет на композитора Ханс Хенце, по творби на Клайст, Хауф и Достоевски. Нейни стихотворения са основата и за голяма музикална композиция на Хенце. За няколко години тя получава четири литературни награди, добива широка известност.

Умира в Италия през 1973 година.