• EnglishEnglish
74
Родена Миряна Башева (1947)
11 февруари 1947 г.

Поетесата Миряна Башева е родена в София на 11 февруари 1947 г. Завършва руска гимназия и английска филология, без да се дипломира. Започва да пише  поезия сравнително късно - след 23-та си година. 

Първата  ѝ  стихосбирка  е „Тежък характер“.  Характерна  особеност на нейните стихове е оригиналната мисъл и мелодичността. Ето защо не е случайно, че Миряна Башева става търсен автор на текстове на популярни песни. Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел и др. Песните ѝ са изпълнявани от много звезди на българската естрада. Стиховете ѝ са преведени на много европейски езици.

Работи като сътрудник в списание „Отечество“, Българска национална телевизия, Студията за игрални филми „Бояна“, списание „Факел“. След  1989 г. е редактор във вестниците „24 часа“ и „Сега“. 

През 1979 г. пише стиховете към филма „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм „Последни желания“ (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.