• EnglishEnglish
Родителско кафе с Венета Венкова - психолог и Силвия Пасева - логопед
25 януари 2018 г.

Тема III - „Етапи на детското развитие“ от поредицата „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ събра десетки родители в библиотеката.

Лекторите – Венета Венкова – психолог и Силвия Пасева – логопед запознаха гостите с интересните моменти в детското психично и речево развитие. 

 Лекцията на специалистите от Логопедични центрове „Медика“ даде отговор на въпросите „Как най-успешно да се справя с отговорната задача да съм родител?“ и „Добре ли се развива детето ми?“.  Ценни за родителите бяха и  практически съвети за общуване с децата през определените периоди от израстването им:

- Оставете детето между 1 и 2 години на спокойствие да събаря току-що построеното, назовавайте предметите, показвайте му какво правят, бягайте и лудувайте сред природата! Нека това забавление да премине в режим на „наглеждана свобода”, когато детето стане на 2 години!

- В началната училищна възраст /между 7 и 10 години/ бъдете подкрепящи - не максималисти! Ако детето използва поведението, за да получи контрол или да привлече вниманието ви, ефективен отговор би било въздържането на внимание.

- Не забравяйте „Обичам те!”, „Подкрепям те!”, „Вярвам в теб!” в тийнейджърската възраст. Помислете над фактите – „Моето дете не е моя собственост“ и „Моето дете не е мен“.

Разискан бе и въпросът за етапите на речевото развитие. Логопедът Силвия Пасева разясни в каква възраст какво трябва да се очаква и какво да се изисква от детето. Също така даде насоки как да се различат СОТ /специфични обучителни трудности/, свързани с езикови и познавателни способности за пълноценно научаване на нова информация. Това провокира редица въпроси от страна на родителите.

Предвид обширната тема и активното участие на родителите в дискусията, кафето продължи повече от очакваното. Не само родителите се чувстваха комфортно в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе, а също така и малчуганите. Уютната обстановка, придружена с много забавления за децата предостави идеална възможност на майките и татковците да се насладят на лекцията. 

Обявена бе темата на сбирката за идния месец „Балансираното хранене на децата“ с лектор – лекар специалист по гастроентерология и диетика.