• EnglishEnglish
Русенци дариха ценна книга на библиотеката
21 ноември 2019 г.

Получихме ценно дарение от семейство Христови. Доц. Добрил Христов и съпругата му Румяна подариха на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе рядък екземпляр от второто издание на "Нова земя" на Иван Вазов - "роман из живота на българите в първите години след Освобождението". Книгата е илюстрирана с 19 творби на Иван Мърквичка, Антон Митов, Йозеф Обербауер и Георги Канела. Романът излиза от печат през 1896 г. в Централна книжарница на Т. Ф. Чипев, София. Благодарим сърдечно на нашите дарители!

Доц. Добрил Христов е дългогодишен преподавател в РУ "Ангел Кънчев". Той е роден в Сопот, но през 1946 г. семейството се премества в Русе, където баща му, подполковник Христо Георгиев Христов, е назначен за командир на Първи артилерийски полк. Оттогава живее в крайдунавския град. Завършва висшето си образование във ВИММЕС и  Университета “Вилхелм Пик” в Росток (ГДР), специалност "Корабостроене", след което професионалният му път преминава като преподавател в русенското висше училище.

Дарената книга е от личната библиотека на семейството. За благородния си жест доц. Добрил и Румяна Христови ще получат свидетелство за дарение!