• EnglishEnglish
С ЮНАС ЮНАСОН И ДОБРИ НЕМИРОВ В НОЩТА НА ЛИТЕРАТУРАТА
08 септември 2022 г.

Нощта на литературата 2022 г. се разгрърна на 7 септември от 18:00 ч. до 21:30 ч. в цели 18 български населени места, в това число и Русе, за да позволи на публиката да се наслади на красотата на европейската литература и да помогне на читателите за пореден път да открият своя нов любим писател.

Читателските гнезда в Русе бяха четири: Австрийската библиотека „Елиас Канети“, Дом Канети, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Малка зала „Константин Димчев“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“.

В гнездото на библиотеката в беседката на площад Батенберг актьорът Ивайло Драганов чете откъс от „Сладко отмъщение АД“ на шведския журналист и писател Юнас Юнасон. Като част от Нощта на литературата бяха четени откъси и от книгите на Добри Немиров „Когато бях малък“ и „По равната земя. Из Добруджа“ - пътеписа „На път“, във връзка със 140 години от рождението му. По този начин беше отдадено нужното уважение и почит към този позабравен автор, който е живял в Русе до навършване на 23-годишната си възраст.

Любителите на литературата, посетили четирите читателски гнезда и събрали печат от всяко от тях, получиха книга по избор от Австрийската библиотека или Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Главни организатори на Нощта на литературата 2022 са Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Гьоте-институт, Посолство на Дания, Европейската комисия, Посолство на Ирландия, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Британски съвет, Полски институт, Институт Камойш, посолство на Румъния, Културно-информационен център на Северна Македония, Посолство на Словения, Посолство на Украйна, Институт Лист, Чешки център, Посолство на Швейцария, Посолство на Швеция, Столична община и фондация „Детски книги“. 

Няколко думи за Юнасон и неговото „Сладко отмъщение АД“: След двайсетгодишна кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент шведският писател Юнас Юнасон се отдава само на писане. Петия му роман, „Сладко отмъщение АД“, издателствата купуват още преди да са прочели и едно изречение. Действието ни пренася в един свят, в който се срещаме с безскрупулния националист Виктор Алдерхайм, с бившата му жена Йени, с бившия му син Кевин, с масайския лечител Оле Мбатиан, с покойната южноафриканска художничка експресионистка Ирма Стърн и накрая, но не на последно място, с основателя на дружеството „Сладко отмъщение“ Хюго Хамлин. Към когото се обръщат Йени и Кевин, които има за какво да отмъщават на Виктор. Заедно с Оле и Хюго те ще пътуват от Стокхолм до Лондон, Ню Йорк и кенийската савана в напрегната надпревара за наследството на голямата художничка и в опити да отмъстят на безсърдечния Виктор. Кой ще получи наследството, ще успее ли планът за отмъщението и дали ще е толкова сладко, колкото героите са очаквали? И този път Юнас Юнасон е написал странен, абсурден, сюрреалистичен роман, разказвайки ни една чудесна - и както винаги смешна - история, изпълнена с поетична справедливост.