• EnglishEnglish
С „Р-р-разкази“-те на Николай Табаков
15 юни 2022 г.

В разговор за литературата, смисъла, учителите и вечните въпроси на битието се превърна срещата на читатели с писателя Николай Табаков на 14 юни. Той беше гост на библиотеката, за да представи новата си книга с разкази с провокативното заглавие „Р-р-разкази“.

Младежите от литературния клуб по творческо писане към Възрожденско читалище „Зора“ с ръководител Иглика Пеева (която прочете откъс от книгата), използваха възможността да попитат вече утвърдения автор какво е да си писател, как протича технически и емоционално процесът по създаване на една книга, кой води – писателят или героят, намират ли и двамата отговор на основните житейски въпроси, професия ли е да си писател, или съдба. Други присъстващи се интересуваха от образа на Реката Дунав, който неизменно присъства в почти всички романи и в разкази на Табаков, трети попитаха защо е кръстил новата си книга по този странен начин. И авторът им отговори. Че да си творец е най-вече тежък труд, отговорност и много, много четене, слушане и доверяване на учители, сериозно рицарско отношение към истината в литературата, която е в основата на всички човешки изкуства. Че Реката Дунав е метафора, но и жив персонаж, нещо, което е вечно и неизменно. А заглавието е ръмженето на писателя срещу враждебното, нечовешкото и неморалното в уж съвършения ни свят.

Николай Табаков е автор на десет романа и още два сборника с разкази. Притежава отличията: Диплом по случай международния ден на детската книга за „Малката принцеса“ (2001), Роман на годината на Съюза на българските писатели за „Няма да е все така“ (2009), Роман на годината на съюза на българските писатели за „Нула време“ (2020). Носител е на Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ (2021), която Община Ловеч присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български писател - белетрист или драматург, с трайно присъствие в съвременната ни литература. А също е и притежател на ВИП карта на посланик на русенската библиотека.