• EnglishEnglish
Световни образци на EXLIBRIS гостуват в Националната библиотека
20 април 2018 г.

12 табла с оригинали на exlibris-творби, създадени от художници на 5 континента, притежание на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе, са изложени в Националната библиотека „Св. Св.Кирил и Методий”. Изложбата „ЕКЛЕКТИКА: СВЕТОВНИ ОБРАЗЦИ НА EXLIBRIS“ бе открита на 19 април от зам.-директора на Националната библиотека доц. Антоанета Тотоманова и от директора на РБ „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Експозицията показва в компресиран вид съвременното развитие на тази специфична художествена миниатюра през новото хилядолетие.
В богатия Художествен фонд на Русенската библиотека има специален отдел за exlibris. Именно тази колекция притежава 3500 оригинала и е единствена по рода си в Югоизточна Европа. Съгласно регламента на Конкурса селектираните за участие миниатюри се публикуват в цветен двуезичен каталог и достигат до всяка точка от света.
В софийското представяне на русенската колекция са включени творби от почти всички издания на конкурса. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Индия, Япония, Хонг Конг.
Изложените творби са посветени на различни културни и знакови събития в България и по света, като 100-годишнината от рождението на единствения български нобелов лауреат за литература, русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Има и издания, в които конкурсът е бил посвещаван на теми, свързани с река Дунав, история, културно наследство, свобода, любов, еротика и др.
Фотограф: Стефан Рангелов