• EnglishEnglish
Скъп подарък за рождения ден на библиотеката
11 февруари 2020 г.

Днес, навръх 132-рия си рожден ден, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се сдоби с ценна архивна книга.

Нашата съгражданка Събка Ненова подари спомени на Михаил Хаджикостов „Из миналото на гр. Русе“. Книгата е  излязла от печат през далечната 1931 г. в русенската Печатница Димитър Петров.

Книжлето има интересна история. То е било част от богатата  хилядотомна лична библиотека на софийски интелектуалец – Тодор Грозданов, починал преди няколко години. Ровейки се из нея, синът на Събка Ненова попада на „Из миналото на гр. Русе“ и я показва на майка си, тъй като знае за нейния интерес към историята на дунавския град. Г-жа Ненова преценява колко ценна и рядко срещана е книгата и се свързва с наследника на собственика й. Той с желание я подарява на русенката, а тя пък днес я подари на библиотеката и така се включи в редиците на нашите най-ценни приятели и последователи – дарителите!

Според Събка Ненова, мястото на подобни редки издания е в обществените библиотеки, където да бъдат съхранявани и достъпни за широк кръг читатели, защото хората си отиват, а книгите са вечни! Нашите най-искрени адмирации за хора като г-жа Ненова!