• EnglishEnglish
Стогодишната служба на един часовник
16 септември 2023 г. – 06 октомври 2023 г. 12:00 ч. – 18:00 ч.
Часовникова кула, зала Заседателна
През 2023 г. се навършват 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. Една от емблемите на града става на век!
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружение „РусчукБГ“ и група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ организира отбелязването на годишнината на часовника с акцент на две дати:
1. В рамките на Европейски дни на наследството на 16 септември (събота):
- от 12:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов, Сдружение „РусчукБГ“;
- от 12:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.
2. В рамките на Литературния фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“, на 6 октомври (петък)
- от 17:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов Сдружение, Сдружение „РусчукБГ“;
- от 17:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.
Уважаеми читатели, партньори, приятели! Скъпи съграждани! Заповядайте в библиотеката, за да отбележим заедно годишнината на единствения в Русе работещ механичен часовник с външен камбанен механизъм !