• EnglishEnglish
Стоян Николов-Торлака представя новия си роман „Иваил цар“ в Русе
12 юни 2018 г. 18:00 ч. – 19:00 ч.
Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Фоайе, 2-ри етаж

Стоян Николов-Торлака е един от най-популярните съвременни български автори. Неговата дебютна книга „Северозападен романь“ излезе през есента на 2014 година и се задържа в продължение на месеци сред водещите заглавия в класациите на ред книжарници.  „Северозападен романь“ се превърна в трилогия.  През 2015 от печат излезе „Автономията????“, а през 2016 – „Май ше ни бъде…“. Всяка от книгите има своя характер и макар да са поредица, всяка носи нещо различно.

Четвъртата издадена книга на Торлака е „Иваил цар“, книга първа. Тя излезе от печат през октомври 2017 и отново се радва на сериозен читателски интерес. Историческият роман е напълно нова за творчеството на автора посока, но пък е и очаквана, предвид факта, че Николов е историк. Въпреки че не заложи на вече проверената и успешна северозападна тематика, авторът успя не само да оправдае доверието на редовните си читатели, а и да спечели нови.

Добрите исторически романи са рядкост, но несъмнено можем да причислим „Иваил цар“, книга първа към тях. Едновременно достоверен и увлекателен, без да се цели нито в суховатата фактология, нито да се заиграва с читателя. Книгата вплита в сюжета си информацията от всички известни исторически източници за живота на тази интригуваща личност. Но пък фактът, че това, което можем да прочетем от съвременниците на Ивайло, е твърде оскъдно, дава на писателя възможността да си позволи собствен прочит. И той го прави, при това с размах.

„Иваил цар“ е харизматичен, дързък, непокорен, силен, раздиран от вътрешни борби и съмнения в начина, по който е устроен светът. Обича, но е воден от гняв. Предвожда другите с желязна десница, но сам е разкъсван от противоречия. Тръгва от дъното, но има дързостта да запише името си в историята. Минава през живота на един дъх, но е вълнуващ  и вдъхновяващ.

А защо Иваил, а не Ивайло? Свърлижкото евангелие – единственият исторически източник, от който знаем името му, е повредено тъкмо на мястото, на което трябва да прочетем последната буква. Сякаш нарочно. За да допълни мистичността и загадъчността на този забележителен мъж, воин и цар. И Торлака избира да го ползва по този начин, без добавено окончание.

В началото на юни 2018 очакваме от печат да излезе продължението на романа. След като в първата част Ивайло израсна, пребори се с много от демоните си и успя да седне на търновския престол, в „Иваил цар“, книга втора авторът разказва за двете години на властването му. За тежестта на короната, за кървавите битки, за трудните избори и тежките решения. Епична, вълнуваща и откровена книга е подготвил Торлака. 

А самият Ивайло не е нито добър, нито лош герой. Той е такъв, какъвто го е видял писателят: противоречив, непоколебим, непримирим.

Втората част на „Иваил цар“ е разказ за тежестта на короната. За времето в живота на всеки мъж, когато изпълнява дълга към себе си, към рода и народа си. Младият Иваил в първи том извървява дълъг път в търсене на смисъла. Коронованият Иваил трябва да отстоява извоюваното. И го прави, като плаща цената докрай.