• EnglishEnglish
Стрийт артисти - Esteo
27 ноември 2020 г.

Esteo е на 39 години и е от Бургас. Псевдонимът му е съставен от две части. Първата е Este – от испански, означава Изток, а втората е О-то, което сам си е добавил, защото вече има артист с името Este. Започва да рисува преди 2001 година, като е оставил множество цветни стени зад себе си.

В началото Esteo има голям интерес към skate списания, в които са публикувани изображения на графити. От там се увлича по това изкуство и след време прави първия си графит. Неговият стил на рисуване всъщност е да търси нещо ново, различно от останалите. Относно хобито си Esteo споделя, че качествените спрейове са скъпи и че рисуването върху стена отнема много време и енергия. Освен това, ако се рисува нелегално, може да си създадеш много проблеми с властта. 

„Въпреки това графитите ми позволяват да кажа на всички какво мисля и какво ме вълнува. Това ме кара да се чувствам свободен„ - казва Esteo.      

Esteo се надява изкуството да правиш графити да се превърне в работа и начин за препитание. Участвал е в много фестивали – предимно в Европа. Получавал е награди от международни участия във фестивали – в Гърция, Полша, Румъния, Сърбия, Чехия, Германия, Австрия и Испания. В България също се провеждат фестивали на графитното изкуство, един от които е “Street Art Fest” в Пловдив. Фестивалът събира на едно място много артисти, художници и млади хора от цялата страна. Те показват уменията си и любовта към изкуството. Събитието е популярно и всяка година има много посетители.

Участници в проекта: 10г клас, МГ „Баба Тонка“: Антоанета, Виктория Иванова, Виктория Богданова, Даяна, Ирена, Натали с преподавател по изобразително изкуство - Вяра Гунева.     

Проект "Графити на светло" на Сдружение "Културни пространства" и в партньорство с РБ "Любен Каравелов" се финансира по програма Малки творчески проекти по програма "Култура" на Община Русе.                                                                                             

 

Още по темата