• EnglishEnglish
Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден)
08 ноември

Архангеловден, Арангеловден, Рангеловден, Св. Рангел душевадник - празник в чест на Архангел Михаил. Светецът се почита като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Затова в иконографията е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола.  Архистратег е на цялото небесно войнство от ангели, предводител в битката срещу силите на злото. Седемте ангели пазители на човешкия род, които неизменно стоят пред Божия престол са  - Архангел Михаил, който представя божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.. Като вожд на небесните сили, св. Архангел Михаил е покровител и на земните стратези полицаите. 

Според стародавна притча, когато бог поделял света, на св. Рангел се паднали душите на мъртвите. От това поверие се изградило вярването, че в предсмъртния час на човека светията идва и взема душата му. В традиционните представи на българина св. Архангел Михаил е божият пратеник, който прекъсва земния път на всеки човек; ангелът, който "вади душите на умиращите с нож или сабя". В чест на светеца се коли курбан и се приготвят рангелови хлябове.

Съботата преди празника се прави Рангеловската задушница, която се смята за една от най-големите през годината. Прави се помен за покойниците с варено жито, пита, вино. След Първата световна война тази задушница е наречена "войнишка", защото войните, които води България (Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна), започват в навечерието на месец ноември.  Затова на тази задушница се поменуват и загиналите за родината воини.

 

Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Гавраил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емил, Емилия.

Традиционна трапеза: обреден хляб, овче месо, червено вино, жито.