• EnglishEnglish
Тайните на прашния гардероб
05 септември 2020 г.

На 5 септември в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше представен сборникът „Тайните на прашния гардероб“ от третото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“. Състезанието се провежда ежегодно в Русе, а организатори са Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и с медийното партньорство на Дарик Радио.

Бяха връчени и наградите на първите десет участници в конкурса за 2020 г.  "Всяка година в състезанието участват между 45 и 75 текста. От тях журито отличава десетте най-добри, сред които номинира шест с допълнителни награди: специалната награда на журито, на публиката и на всяка от четирите партниращи си организации. Тъй като добрите текстове винаги са повече от десет, четирите организации отличиха по още два разказа" - обясни Цветелина Георгиева от ДПК „Фортуна“.

Запазена марка на сборниците „Мостове“, включващи отличените в съответното издание на конкурса текстове, е черно-бялата корица с червени букви. Освен номинираните разкази, сборникът, излизащ тази година с наименование „Тайните на прашния гардероб“,  съдържа и осем бонус разкази и разкази по конкурсната тема от членовете на журито. Автор на корицата тази година е Атанас Великов, а издател - ИК „Тюрзис“.

„През 2020 г. по време на изолацията, наложена от Националния щаб, дамите от „Фортуна“ се впуснаха в две предизвикателства - добавие Цветелина Георгиева. - Целта беше, докато всички скучаят по време на карантината, да се забавляват като пишат и четат текстове. Първото предизвикателство - „Машина за спомени“, беше верижно писане на текст. В него се включиха 23 участници. Всеки от тях писа своята част в рамките на 24 часа и 1500 думи. Общият текст би могъл да се определи като новела или повест, но с 23 автори. Второто – „Земя без хора“ – бе писане на разказ по зададено начало. В него се включиха осем участници. Всеки разказ започва с едни и същи 200 думи, но продължава по различен начин“.

В конкурса и предизвикателствата са участвали общо 35 участници от цяла България, както и българи, живеещи в чужбина.

На събитието в събота дамите писателки получиха поздравителен адрес от Областния управител Галин Григоров.