• EnglishEnglish
Танцувай с мен, Самота!
11 юли 2022 г.

На 8 юли в Русе гостува известният столичен поет, журналист и бард Ивайло Диманов. Той дойде в Галерия Библиотека с китара и най-новите си стихове, събрани в книгите „Танцувай с мен, Самота!“ и „Всички пътища водят към Гарибалди“.

Десетки русенци – любители на мерената реч и стиховете на Диманов, изпълниха Галерията, за да се срещнат на живо с него. За „Танцувай с мен, Самота“ бардът сподели: „Книгата носи меланхолично заглавие, но то не е случайно. Самотата е най-вярната муза на твореца. Всеки един от вас би си признал това. Докато пътува по пътя към съвършенството, всеки творец благодари на Самотата... Моята 12-а поред книжка е посветена на майка ми”

Хиляди поети от древността до днес са рисували Самотата – гола, млада, болна, пияна, страстна, отмъстителна... Но само поетът Ивайло Диманов успява да я съблазни да се отбие в неговия бар, да загаси осветлението и да я покани на онзи безкраен танц, в който всичко е възможно. Защото той е отдаден на танца в поезията, а „всяка нова любов / е едно ненаписано стихотворение, / което душата ми срича, /душа на дете. Всяка поредна раздяла / е цял свитък поезия, / която едва ли някой / ще прочете”.

Заглавието на книгата „Всички пътища водят към Гарибалди“ казва почти всичко за поета Ивайло Диманов. Най-малкият и симпатичен столичен площад „Гарибалди“ е синоним и на неговия дом, и на работата му в клуба на СБЖ в съседство. Той смята тази стихосбирка за авторска антология с избрана поезия.

Ивайло Диманов е известен не само със своята поезия, но и с разкази, песни и театрална критика. Превеждан е на английски, френски, италиански, сръбски, турски и руски. Носител е на национални и международни литературни отличия, между които наградата „Димчо Дебелянов”, Яворовата награда „В полите на Витоша”, на националното литературно отличие „Николай Хайтов”, на наградата „Джагаров” и много други. Диманов е популярен също с авторските си концерти и песни, с които е гостувал в различни градове на България, в Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Австрия, Словакия, Гърция, Канада, САЩ, Русия, Белгия, Франция и Великобритания. Пял е с Ал Бано и Ромина Пауър и с Булат Окуджава. Ивайло Диманов има издадени 9 стихосбирки, два сборника с разкази и един с театрална критика.  През 2015 г. излиза и музикалния му албум с авторски песни „Наздраве, Самота!".