• EnglishEnglish
Таня Мирчева и "Откритие"
18 октомври 2018 г.

В топлата октомврийска вечер на 17 октомври повестта „Откритие“ събра в галерия „Библиотека“ почитателите на родната литература. Откритие е заглавието на книгата, но откритие е и младата авторка Таня Мирчева. През 2017 г. тя печели литературната награда "Еквалибриум". Талантливата авторка е  родена и живее в София. Завършила е Френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин", в момента е студентка по право в СУ "Св. Климент Охридски". Литературата е нейно хоби, пише и поезия, и проза.

Действието в „Откритие“се развива на територията на България, в околностите на язовир “Копринка”, на дъното на който се предполага, че се намират останките от древната столица на Одриското царство Севтополис. Главната героиня е младата археоложка Росица Петкова, асистент на “българския Индиана Джоунс” проф. Александър Нешев. При разкопки в Долината на Залмоксис експедицията влиза в древна тракийска гробница, където ги очаква изненада – човек, облечен с тракийски дрехи, неразбиращ нито един от съвременните езици. Кой е загадъчният обитател на гробницата и как е преживял погребан през вековете? Дали не е самият Залмоксис, легендарният жрец, за когото се носят легенди, че е открил тайната на безсмъртието? На тези и други въпроси от публиката отговори Таня Мирчева. Водещата на представянето Лили Вълчева разказа как майка й и сестра й на два пъти са вадили ръкописа на повестта от кошчето...

Прочетете тази книга – не само няма да съжалявате, а вероятно ще ви импулсира да преоткриете за себе си смисъла на съществуването и своето място в необятната вселена!