• EnglishEnglish
Три стила в СТРИЛ
21 юни 2022 г.

На 20 юни в Галерия „Библиотека“ беше открита групова изложба на три момичета – Виктория Авакян, Микаела Върбанова и Миглена Господинова – ученички от Х клас, Изящни изкуства, на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Това е първата открита презентация на техните картини като развиващи се млади художнички. Паралелно техни творби са и в Художествената галерия в Русе на юбилейната изложба на специалността.

В експозицията са изложени творби, които са продукт предимно на извънучилищна дейност. Те са резултат на инерцията от творческия потенциал, зареден от знанията и уменията, придобити в училище. Тези картини са освободени от училищните задания като са вдъхновени предимно от желанието на момичетата да рисуват и са придружени от емоцията, която предизвиква тази творческа работа.

Куратори на СТРИЛ са художниците – преподаватели в НУИ, Виргиния Пенчева – Джина и Живко Лазаров. На откриването Джина сподели, че няма по-голяма награда за един преподавател от това да види как учениците му поемат по пътя на изкуството, създавайки свой собствен художествен свят:

„В тази изложба виждаме три различни индивидуалности, които не се конфронтират помежду си – напротив, може би защото са приятели и от един клас.

В настоящата експозиция има интересни препратки към творчеството на някои художници, които са оставили значими следи в историята на изкуството. В сухите игли на Микаела прозира страст към проучване на натурата, така както познавателните рисунки на Дюрер, а малко по-късно и на Леонардо да Винчи. Отношението към природата, към изучаването й, страстта към детайлите дават сериозни заявки за по-нататъшното й развитие.

 В някои от работите на Виктория Авакян виждаме сюрреалистични елементи, като трябва да отбележим, че те все още не са изучавали история на изкуството, но мисловните нагласи и чувствителността не трябва да се пренебрегват, дори и в тези нейни първоначални опити.

Миглена Господинова ни показва рисунки, графични творби, живопис и скулптура. Това, както и при останалите, е много важно, тъй като се вижда, че и трите работят и използват всички изразни средства в изобразителното изкуство, а това им дава възможност за свобода на пластичния изказ“.

Да уважат трите млади творци дойдоха много техни съученици и приятели, роднини, близки и познати. Изложбата ще остане в Галерия „Библиотека“ до 3 юли.