• EnglishEnglish
Тримагически турнир в Русенската библиотека
06 февруари 2020 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включи за шести пореден път в международната Нощ на книгите за Хари Потър. Темата тази година беше „Тримагически турнир“. На 6 февруари, въпреки лошото време, обилния снеговалеж и грипната ваканция, почти 60 мъгъли, магьосници и вещици от различни русенски училища – почитатели на симпатичния магьосник, се събраха в превърналата се в Голяма зала на Хогуортс Зала „Изкуство” на библиотеката. 

В Тримагическия турнир участниците бяха разделени на две възрастови групи – от 7 до 11 и над 12 години. Той се състоеше от три изпитания. Първото отведе състезателите в бърлогата на дракона, където всеки трябваше да открадне по едно яйце. Тези, които намериха печелившите яйца, продължиха в Залата с тунелите (Галерия „Библиотека“), където, след преодоляване на препятствието, си взеха по един предмет. Правилно избраните четири предмета – меч, вълшебна пръчка, паяк и книга, осигуриха на притежателите си участие в последния кръг – Лабиринта. Финалистите получиха магическа пръчица за награда, с помощта на която трябваше за десет минути лутане в лабиринта да намерят купата на турнира. На по-големите се наложи да търсят купата с фенерчета в пълна тъмнина, а от тайниците на лабиринта ги стряскаше Сянката на злото.

Във възрастовата група от 7 до 11 години купата намери и спечели турнира маг Матей Христов. Той е на 10 години, ученик в ОУ „Любен Каравелов“. При по-големите победител и горд откривател на купата стана маг Рая Асенова, която е на 13 години, ученичка в МГ „Баба Тонка“.

Отпадналите след всяко изпитание биваха отвеждани в Залата за магически забавления (Библиотечко), където да изчакат края на турнира. Тук те имаха възможност да решават магически квадрати и тестове, да си направят снимки с магическа рамка и специално изработени атрибути по книгите за Хари Потър, а в арт зона оцветяваха дракони, чорапчето на Доби и изработваха бухалчета-сувенири. Някои избраха да разкодират думи от поредицата книги, а други да се освободят от най-големия си страх.

Всички състезатели получиха диплом за участие в турнира. А за реда и дисциплината по време на надпреварата се грижеха „префекти“.

Екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ благодари на доброволците Емилия Димитрова, Геновева Росенова  и Йоана Петрова, които подготвиха цялата вечер - от сценария и игрите до декорите. Общо дванадесет доброволци се включиха в провеждането на самите игри – ученици от английската гимназия, училището по изкуствата и гимназията с преподаване на европейски езици, както и студенти. Специална изненада за края на вечерта – видеоклип-трейлър, изработен от кадри от филмите за Хари Потър, беше подготвила Стела Петрова, която също получи адмирации от участници и организатори на събитието.

 

Инициатор на международната инициатива „Нощ на книгите за Хари Потър” е британското издателство „Bloomsbury“, което публикува всички книги на Джоан Роулинг (Harry Potter Book Night), а на български излизат благодарение на издателство "Егмонт". Първата книга "Хари Потър и философският камък", е публикувана през 1997 година. Повече от 20 години историята за Хари Потър има своите милиони почитатели по цял свят.