• EnglishEnglish
Триумф на фантазията в триизмерни картини
29 март 2024 г.

На 29.03.2024 г., от 17:00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше открита първата за страната изложба на триизмерни картини под мотото „Триумфът на фантазиите“.  Изложбата включва 12 картини живопис, рисувани с акрилни бои, върху изрязана в конкретна форма основа от МДФ и платно, при които е използвана анаморфна техника. Гледано от определен ъгъл, всяко изображение създава илюзията за триизмерна обемна картина. Изложбата има интерактивен характер, тъй като позволява пряка комуникация между зрителя и творбата, което носи допълнително съпреживяване на темите и идеите, заложени в произведенията. Наблюдаващият картината може да стане част от нея и, заснет с фотоапарат от определен ъгъл, този момент да бъде запечатан. Темата „Триумфът на фантазиите“ кореспондира с необятния свят на детското въображение, изпълнен с магически образи и приключения. Идеята е всяка една картина да представи реалистичен кадър от въображаемият свят на детето и да се превърне в преживяване.

                    Произведенията са дело на художниците Невена Лефтерова и Евгения Лефтерова, за които изложбата на трииизмерни картини в затворено пространство е дебют и се представя за първи път в Русе. Те са едни от малкото в България, които творят в областта на триизмерното улично изкуство. Имат богат опит и участия в инициативи в България, Германия, Испания, Сърбия. Произведенията ще останат експонирани в продължение на два месеца.

Изложбата се откри по проект “Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, финансиран по Оперативна програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с приоритетна ос „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1. "Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.