• EnglishEnglish
Усети магията да миксираш музика! Стани DJ сега!
01 април 2023 г. – 30 юни 2023 г.
Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира курс за непрофесионални DJ. Препоръчителна възраст 14 - 19 години.

Курсът има за цел да въведе начинаещите любители (момчета и момичета) в света на професионалния микс. Курсистите ще се запознаят с най-лесните начини за смесване на песни и инструментали и съпровождащите ги ефекти при изготвянето на финалния микс. 

Освен чисто практически, ще се запознаят информативно с научната страна на звука - понятие за честота, амплитуда, продължителност, темпо, тоналност и др., което ще спомогне за по-правилно и качествено възпроизвеждане на крайния продукт. Ще се запознаят и  с термините при изготвяне на микс – Cue, Master, Loop, Fader, Pan, Cut, Cross, и пр. 

Всичко това ще е подкрепено с практически задачи чрез налична техника в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Курсът е за начинаещи, няма претенции за професионална подготовка за работа. Той е с информационен характер, но ще е полезен при евентуално бъдещо желание за реализация. Продължителност на курса – 3 месеца, като занятията ще се провеждат на територията на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в извънучебно време. 

Обучението ще се проведе в три модула:

I-ви модул: 

І. Теоретична основа: Запознаване с понятията звук, амплитуда, сила, темпо, тоналност. Кратка история на DJ-движението. Стилове музика. Приложение на DJ принципите за смесване на звук в други изкуства и професии – кино, радио, телевизия, звукозаписни студиа, изготвяне на музика за танцовите форми. (Видеопрезентация.)

Практическа основа: запознаване с Първичен миксиращ пулт, входове за сигнал, изходи на сигнал, потенциометри и фейдъри.

ІІ. Теоретична част: Запознаване с характеристиките на звука, темпо, такт, тоналност.

Практическа част: запознаване с водещи световни DJ Software (за PC или Mobile -устройства). Преглед на DJ миксер и аналогията му с DJ software.

IІ-ри модул: 

І.Теоретична част: Какво е микс, ремикс, DJ set? Начини на смесване на песни и инструментали – хармоничен микс, темпови микс. Използване на версии на смесваните песни – радио версия, клубна версия, extended версия. Сайтове за DJ-и. Ефекти при смесване. (Loop, Echo-out, Filter и пр.)

Практическа част: Изготвяне на първи DJ set от 3 песни. Подбор на музика, анализ на музиката (темпо и тоналност), Подредба на песните в общия DJ set. Избор на начин на микс – храмоничен, темпови, за време. 

ІІ. Теоретична част: Части на художественото произведение. Аналогии с изграждането на DJ set. Темпова градация, емоционална градация, светлинна градация.

Практическа част: Изграждане на микс от 6 песни.

Подбор на музика, анализ на музика, избор на начин на микс, подредба, реализация.

ІІІ модул: DJ-водещ (MC).

І.Теоретична и практическа част: Работа със собствения глас. Запознаване с понятията атака на гласа, сила на гласа, тембър на гласа. Работа с микрофон. Видове микрофони (студийни, за аудитория, за живо пеене или говор; жични, безжични, аудио системи). Поведение пред публика. Сценични правила. Изграждане на цялостно представяне пред публика на база частите на художественото произведение.

ІІ. DJ-ремикс. Практическа част: Начин за създаване на собствена DJ-версия на популярна песен/мелодия. Software за компютърно създаване на собствена версия на популярна песен. Необходима техника. 

ИЗИСКВАНИЯ:

Начало на курса: април 2023 г.

Препоръчителна възраст на курсистите: от 14 до 19 години 

Занятията са 12 бр. по 1 календарен час, в събота и във ваканционно време, датите ще бъдат уточнени допълнително

Място: Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе, ул. „Дондуков-Корсаков“ 1

Ръководител на курса: Венцеслав Неделчев

Цена: 80 (осемдесет) лв. на модул на човек. Таксата се заплаща предварително на касата на библиотеката.

Записване и лице за контакт: Ирена Русанова, имейл: art@libruse.bg, тел.: 0878 574 924