• EnglishEnglish
Усмихни се, Русе
05 октомври 2017 г.

Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи ПЕТЪК на октомври. Това е време изцяло посветено на доброто настроение.

Символ на деня е усмихнато жълто лице-емотикон, което всички сме свикнали да виждаме почти навсякъде около нас, в забързаното и динамично ежедневие.

За „баща” на познатия емотикон се счита американският график Харви Бел. Той е нарисувал усмихнатото лице с рекламна цел през 1963. Художникът си отива от белия свят през 2001 г., но много преди да ни напусне е споделял, че денят, посветен на доброто настроение и добрите дела трябва да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

Датата е в началото на октомври, защото - странно, но всички пишат, или преписват един от друг - в началото на есента човечеството имало нужда от повече усмивки?!

Според нас, усмивката е част от емоционално - вербалния начин да комуникираме помежду си. И колкото повече се усмихваме, докато говорим и докато мислим, толкова по - добри и по - щедри посланици на доброто настроение ще бъдем за околните.

Иначе, празникът на усмивката е честван за първи път в американския град Уорчестър, Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Учениците от училищата в града нарисували хиляди картички с усмихнатото лице, които разпратили по болниците и клиниките, а усмихнатият пърформанс се превърнал във водеща новина за медиите по целия свят.

От богатия снимков трезор на Вашата любима библиотека „Любен Каравелов” сме извадили усмивки, събирани по време на стотиците събития в културната институция, в които заедно сме преживявали нашите общи слънчеви мигове през всички годишни сезони и, надяваме се, ще ги преживяваме още необозримо дълги времена, може би докато ги има книгите и библиотеките в човешкото мироздание.

И не забравяйте, подарявайте усмивки наляво и надясно, в пространството около Вас, под вас и над вас. Така ще усещате по - силно земното притегляне и ще летите едновременно, докато сбъдвате и превръщате в реалност мечтите си.

И няколко ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ за по-добър усмихнат статус на личността ;)) : Учените са установили, че промените в диетата и храненето променят химията на мозъка и оттам - влияят върху хормоните на нашето настроение. За усмихнати мисли можете да консумирате: спанак, бразилски орехи, мазна риба, авокадо, кисело мляко, яйца и каквото Ви се яде, но без да прекалявате. А за да имате перфектна и бяла усмивка, спазвайте следните 3 правила: 1. Четкайте зъбите си с кръгови движения, така предпазвате венците си; 2. Не дъвчете дъвка повече от 10 минути; 3. Избелвайте зъбите си с…ягоди;

 

Дано да сме Ви накарали да се усмихнете и ако можете, подарете ни една усмивка във facebook.